Reportāžas: EP velēšanās balsotāji izvēlas gan pēdējā brīdī, gan nāk sagatavojušies

3 months ago 87
ARTICLE AD BOX

Rēzeknē dažos iecirkņos no rīta veidojusies rinda

Latgalē jau tradicionāli ir viszemākā iedzīvotāju aktivitāte - tur nobalsojuši aptuveni 17%. Taču dažos vēlēšanu iecirkņos Rēzeknē novērota negaidīti liela cilvēku plūsma.  Iedzīvotāji stāsta, ka apzinās savu pilsoņa pienākumu un vairumam izvēle jau bija zināma iepriekš, rūpīgi izvērtējot priekšvēlēšanu kampaņas.  

Vairākos vēlēšanu iecirkņos Rēzeknē pirmie balsotāji ieradušies jau pirms astoņiem rīta. Aktivitāte bijusi negaidīti liela, pusdienlaikā iecirkņos veidojās pat rindas, atzina vienā no iecirkņiem. 

"Mana pieredze rāda, ka aktivitāte ir tikpat augsta, cik pašvaldību vēlēšanās. Šodien jau no plkst. 8:00 plūsma ir pastāvīga, vēlētāji nāk un nāk," atzina 241. vēlēšanu iecirkņa sekretāre Aija Gailuma.

247. vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētājs Vladimirs Dukulis savukārt novērojis, ka ir "ļoti maz jauniešu, [nāk] cilvēki vecumā, pensionāri, un no 45 un vairāk".

Daļa no uzrunātajiem vēlētājiem atzina, ka šoreiz izvēle bijusi viegla - lēmums bija pieņemts jau savlaicīgi, izvērtējot priekšvēlēšanu laikā dotos partiju solījumus un arī darbus. Citiem izvēle nenāca tik viegli.

"Sen bija izdomāts, par ko balsošu. Pēc debatēm, kas notika pa televīziju. Tur es pārliecinājos vēl vairāk, kuriem var uzticēties," atklāja vēlētāja no Rēzeknes Velta.

Bet vēlētājs no Rēzeknes Vilis netic pārmaiņām, "diez vai, ka tuvākajā laikā kas īpaši mainīsies. Gribētos kaut kādu uzplaukumu Latvijai, bet pagaidām nekas nemainās."

Visvairāk cilvēki vēlētos, lai Latvijas pārstāvji Eiropā cīnītos par labklājības, drošības un dabas aizsardzības jautājumiem.

Tikmēr bija arī tādi Latvijas pilsoņi, kuri valsts valodā atbildēt nevarēja un interviju sniedza krieviski: "Lai dzīve uzlabotos, lai dzīvot kļūtu labāk un cilvēkiem būtu darbs. Man ir 60 gadi, pieci gadi līdz pensijai, bet esmu bezdarbniece. Divus gadus esmu biržā," krieviski stāstīja vēlētāja Jekaterina.

Līdz pēcpusdienai Rēzeknes iecirkņos viss noritējis mierīgi.

Liepājā salīdzinoši liela vēlētāju aktivitāte

Liepājā sestdien vislielākā vēlētāju aktivitāte bija vērojama pilsētas centrā esošajos balsošanas iecirkņos, kur brīžiem veidojās arī nelielas rindas. Pēc vēlēšanu komisijas teiktā, lielākoties nāca vidējās un vecākās paaudzes cilvēki, jaunieši - mazāk.

Z24-080624-DZ-kurzeme3min

Pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā Liepājā vēlētāju aktivitāte bija visai zema - atnāca tikai aptuveni 300 cilvēku, abās pārējās iepriekšējās balsošanas dienās viņu skaits jau bija lielāks, un sestdienas rītā vēlētāju aktivitāte strauji pieauga.

"2019. gadā uz šo brīdi bija nobalsojuši 8862. Tagad - līdz pulksten 12.00 - 8662. Soli solī, var teikt, neraugoties uz negatīvajām prognozēm, ka aktivitāte būšot zema.

Nāk nobrieduši cilvēki un vecāka gadagājuma. Jaunieši vēl varbūt atpūšas," sprieda Liepājas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Benita Šēniņa.

Studente Ance atzina, ka "tās informācijas ir baigi daudz, kā nenojukt tajā informācijas daudzumā". Viņa plānoja nobalsot dienas laikā, bet atzina, ka pagaidām vēl nezina, par ko.

Arī Liepājniece Ruta atklāja, ka izdarīt izvēli bija grūti, "kaut gan mājās jau aprunājos, bet… savu izvēli izdarīju".

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

Foto: TV Kurzeme

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

Foto: TV Kurzeme

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

Foto: TV Kurzeme

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Liepājā, 08.06.2024

Foto: TV Kurzeme

Tomēr lielākā daļa aptaujāto vēlētāju atzina, ka izdarīt izvēli neesot bijis grūti. Veids, kā tas darīts, katram savs - vieni rūpīgi pētījuši par kandidātiem atrodamo informāciju, citi neslēpa, ka paļāvušies uz draugu un radu ieteikumiem.

"Pēc draugu ieteikuma, kas jau bija izpētījuši visu. Un atzīmēju vienu - to, ko pazīstu," atklāja liepājniece Daina.

"Programmas nelasīju, bet skatījos debates, kā viņi tur uzstājās. Kā nu kurš," stāstīja liepājniece Dzintra.

Bet liepājnieks Artūrs atklāja, ka iespaidojās "no tā, ko kolēģi teica, es jau zināju, kam pievērst uzmanību, paskatījos, un laikam tās vērtības sakrita ar tām, ko es gribu redzēt".

Vērojot vēlētāju aktivitāti, vēlēšanu komisija prognozē, ka Liepājā  būs jāsaskaita visai liels balsu apjoms un šis darbs varētu noslēgties tikai ap astoņiem rītā.

Jelgavā pagaidām aktivitāte zemāka nekā iepriekš

Jelgavā vēlētāju aktivitāte ir zemāka nekā iepriekšējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās - tā secināja iecirkņu vadītāji, lēšot, ka atnāks aptuveni 30%  no visiem balsstiesīgajiem. Savukārt daļa vēlētāju atzina, ka savu izvēli nav izdarījuši pēdējā brīdī - viņi pie urnām devušies sagatavojušies.    

Z24-080624-DZ-zemgale2min

"Šajās trijās dienās [iepriekšējā nobalsošanā] novelējuši mums ir tuvu 9%. Ja paskatāmies, kā bija iepriekš, šajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, tad šis procents ir zemāks nekā 2019. gadā. Aktivitāte, neteiksim, ka ir ļoti augsta, un droši vien, ka Jelgava paliks pie tiem pašiem 30 procentiem - ne vairāk," prognozēja Jelgavas valstspilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics.

Par iemeslu zemākai iedzīvotāju aktivitātei tiek minēti dažādi kultūras pasākumi pilsētā, kuru dēļ vēlētājiem nav vēlmes doties uz iecirkņiem.

Tomēr vienā no lielākajiem vēlēšanu iecirkņiem pilsētā dienas laikā bija novērojamas arī rindas. 

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

EP vēlēšanas Jelgavā, 08.06.2024

Foto: Zemgales TV

"Iepriekšējās trijās dienās mums bija 322 [vēlētāji], un šodien pa pirmajām divām stundām ir atnākuši 140 apmēram," atklāja Jelgavas 195. vēlēšanu komisijas iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Arvīds Prančs.

"Man šķiet, ka mums ir ļoti laba aktivitāte. Pirmajā dienā bija 18, tad bija 111, un nu jau pārsniedz 450. Man liekas, ka mums ir labi vēlētāji," sprieda Jelgavas 194. vēlēšanu komisijas iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Evita Pafrāte.

Jelgavas vēlēšanu iecirkņu vadītāji norādīja, ka vēlēšanas norit bez starpgadījumiem.

Savukārt aptaujātie iedzīvotāji norāda, ka izvēli jau izdarījuši sen.

"Es negribu palikt kaut kur malā un lai mana balss arī kaut ko nozīmē," savu motivāciju skaidroja Jelgavas iedzīvotāja Jeļena.

"Nodot balsi nozīmē - kā uzlabot mūsu valsts dzīvi. Nav jau daudz tādas partijas, kam tiešām varētu, cilvēki precīzāk, kam tiešām varētu uzticēties," sacīja Jelgavas iedzīvotājs Jānis. 

 Balsoja arī dzīvokļos, mājās un slimnīcās

Vēlēšanās piedalījās arī tie, kuriem pašiem nebija iespēju doties uz vēlēšanu iecirkni. Šādos gadījumos – vēlēšanu iecirknis dodas pie cilvēkiem. LTV filmēšanas grupa pievienojās vēlēšanu komisijai, kura sestdien apbraukāja vēlētājus.  

Z24-080624-DZ-balsoari3min

LTV grupa pievienojās vēlēšanu komisijai pēc pusdienas laika. Pie vairākiem cilvēkiem viņu dzīves vietās jau būts. Tad komisija devās pie vēlētājiem, kuri pašlaik ārstējas infektoloģijas centrā - urna nesta uz pirmo nodaļu, kuras pacienti nosūtījuši iesniegumu ar lūdzot komisijai ierasties.

Palātās gan filmēt nedrīkst, bet zināms, ka nobalsoja vairāk nekā 30 cilvēku. Tostarp darbinieki, kuri turpat uz vietas arī ātri uzrakstīja iesniegumus.

Pēc vairāk nekā divām stundām Infektoloģijas centrā, komisija devās uz kādu dzīvokli. Durvju kods atbilst, adrese atbilst, bet dzīvokli nevarēja atrast, vien kaimiņiene zināja rādīt ceļu.

Cik viegli vai grūti panākt, ka komisija apciemo, vēlētāja Monta atzina – tāpat nepieciešams ģimenes atbalsts: 

"Ir nedaudz grūti. Man personīgi nav e-paraksts. Nevarēju iesniegumu nosūtīt. Man bija jāatrod cilvēks. Tā kā man pašai ir kustību traucējumi, man bija jālūdz ģimenes loceklim atrast laiku aizvest uz pastu un nosūtīt šo iesniegumu."

Bet par ko tad balsoja, Monta neatklāja, vien sakot, ka vērtēja darbus pirms priekšvēlēšanu reklāmu laika.

"Es skatījos, kas mūs jau šobrīd pārstāv. Kādām partijām jau iepriekš esmu sekojusi līdzi, kas vairāk uzrunājis. Teikšu atklāti - man nebija svarīga tā reklāma, bet kā tie cilvēki iepriekš runājuši un pārstāv," sacīja Monta.

Viņa arī atzina, ka šaubās, vai būtu varējusi piedalīties vēlēšanās, ja komisija nebūtu pati ieradusies. Bet komisijas pārstāvji – Santa un Laimonis - devās atpakaļ uz savu vēlēšanu iecirkni un pēc iecirkņu slēgšanas piedalīsies balsu skaitīšanā.

Beļģijā Latvijas balsotāju lielāka aktivitāte nekā pirms 5 gadiem

Balsošana notiek arī vēlēšanu iecirkņos, kas atrodas ārpus Latvijas. 1017.vēlēšanu iecirknis 

Vēlēšanu aktivitāte iecirknī Briselē, protams, mazāka nekā uz Saeimas vēlēšanām, bet, līdz vakaram, šķiet lielāka, nekā uz iepriekšējām EP vēlēšanām. Toreiz tie bija 373 vēlētāji – tagad līdz pulksten 17.00 (pulksten 18.00 pēc Latvijas laika) nobalsoja 549.

Daudzi balso par citu partiju, nekā balsoja Saeimas vēlēšanās. un nav taisnība, ka vēlētāji nelasa partiju programmas un balso tik pēc izskata.

Beļģijā lielāka aktivitāte nekā pirms pieciem gadiem4min

KONTEKSTS:

Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā, sestdien, 8. jūnijā, līdz pulksten 16.00 Latvijā  kopā ar iepriekšējo balsošanu vēlēšanās piedalījušies jau 414 538 cilvēki jeb 26,9% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Eiropas Savienības dalībvalstīs notiks no 6. līdz 9. jūnijam.

Vēlēšanas Latvijā notiks 8. jūnijā. Sarakstus pieteikušas 16 partijas. Nākamā Eiropas Parlamenta sastāvā Latvijai būs deviņas deputātu vietas pašreizējo astoņu vietā.

Read Entire Article