Notiek Latvijas piļu un muižu vēsturisko parku un dārzu dienas

2 months ago 66
ARTICLE AD BOX

Šodien, 12:10

Autori: Ieva Puķe (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente)

Latvijas Piļu un muižu asociācijas prezidentu Robertu Grinbergu sazvanu nevis Kurzemē, kur saimnieko viņa pārstāvētā biedrība "Popes muiža", bet gan Vidzemes viducī.

"Šobrīd es esmu Cēsu pils parkā, kur šajā nedēļas nogalē notiek sarunu festivāls "Lampa", var redzēt, ka apmeklētāji izmanto parka sniegtās iespējas un vēro apkārtējo ainavu. Tāpat arī šajā nedēļas nogalē ir etnofestivāls, kas notiek Valmiermuižas parkā, parku sniegtās iespējas izmantojam arī pasākumu organizēšanā un norisē," stāstīja Grinbergs.

Taču sestdien rosība piļu un muižu dārzos un parkos solās būt vēl krietni lielāka, nekā tas parasti ir aktīvajā tūrisma sezonā.

Piemēram, Jaunauces pils zaļajā zonā tieši šobrīd sākusies izzinoša pastaiga ar gidu. Pulksten divos tāda notiks Vilces muižā. Apriķu muižas dārzā paredzēta garšvielu meistardarbnīca un liliju izstāde, bet pulksten vienos - grāmatas "Pa pēdām Apriķu rūķiem" atvēršana. Alūksnes pils parkā pulksten divos piedāvā tematisku ekskursiju "Ziedu pasaules valdzinājumā", četros pils Klavieru istabā skanēs Rīgas Doma kora skolas audzēkņu koncerts "Jūtu-poēze".

Ģipkas muižā aktivitātes paredzētas visu dienu – jau šobrīd sākusies viesu uzņemšana, iepazīstinot ar muižas atdzimšanas stāstu un topošo dārzu, savukārt astoņos vakarā programmā ir vijolnieka Edgara Ziņģa koncerts.

Vēl sestdien pulksten divos var paspēt uz ekskursiju Daugavpils cietokšņa Komandanta dārzā, divos un četros - Lielplatones muižas parkā, kungu namā un veļas mājā – tur ekskursijas paredzētas arī rīt.

Abas dienas viesus gaida Latvijas Mākslinieku savienības apsaimniekotās Zvārtavas pils, Krimuldas muižas un Bīriņu pils parki, visos divas reizes dienā paredzētas izzinošās ekskursijas, bet Bīriņu pils pat aicina izbaudīt parku zirga mugurā vai pajūgā. Cesvaines pilī svētdien notiks dārza balle un Tekstilmākslas asociācijas izstādes atklāšana.

Gan Elejas, gan Tinģeres muižas viesus īpaši gaida svētdien, bet Jaunmoku pils ekskursantus, kas grib redzēt jūgendstila manierē iekoptas dobes un rododendru dārzu, aicina pieteikties iepriekš.

"Tiešām aicinām ieskatīties tajās vietās, kas bieži vien ikdienā nav atvērtas, piemēram, Blankenfeldes muižā, kur saimnieki ne vienmēr ir uz vietas," aicināja Grinbergs.

Jelgavas novada Vilces pagasta Blankenfeldes muiža gan sestdien, gan svētdien no vienpadsmitiem līdz sešiem aicina ielūkoties 19.gadsimtā veidotajā angļu ainavu parkā, bet divpadsmitos un divos ekskursijas vadīs muižas saimniece Sanita Silniece.

Un arī sarunu festivāla "Lampa" viesus Cēsīs, kas grib mazliet izvēdināt galvu pēc karstajām diskusijām, Piļu un muižu asociācijas prezidents Grinbergs mudina veldzēties apkārtnes parkos un dārzos.

"Ungurmuiža ar savu bagātīgo ozolu parku vai Ruckas muiža tepat pilsētas teritorijā. Galvenais gribam raisīt iztēli par to, kas bija agrāk, un saskatīt, kas ir saglabājies. Ir tāds vārds "mazās arhitektūras formas" – tiešām parkos vēl var redzēt, ka ir saglabājušies kādi paviljoni vai alas, īpaši veidotas grotas," stāstīja Grinbergs.

Pēc ekskursijas Ungurmuižas parkā un muižas kungu mājas muzejā, kur gleznās un fotogrāfijās pretī skatās tās vēsturiskie īpašnieki, baroni fon Kampenhauzeni, sestdien četros tur mūzikas mīļotājus gaida klaviermūzikas koncerts "Andrejs Osokins Robertam Šūmanim. Mīlestības vēstules Klārai". Sešos notiks arī divu izstāžu atvēršana.

Plašāka informāciju par dārzu un parku dienām pieejama mājas lapā pilis.lv, dārza svētki Latvijas muižās turpināsies visu vasaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Read Entire Article