Jelgavas novadā neizdodas ievēlēt mēru

1 month ago 63
ARTICLE AD BOX

Sākotnēji mēra amatam bija izvirzīti divi kandidāti – līdzšinējā novada mēra partijas biedrs Emīls Dobrājs ("Latvijas attīstībai") un Ozoliņš. Taču neviens neieguva pietiekamu balsu skaitu – par Dobrāju nobalsoja 6, bet par Ozoliņu – 8 deputāti.

Tad rīkoja otro vēlēšanu kārtu, kurā vēlreiz balsoja par visvairāk balsu ieguvušo Ozoliņu, taču par viņu atkal nobalsoja 8 deputāti. Domes priekšsēdētāja ievēlēšanai kopā ir nepieciešamas desmit balsis.

Tas nozīmē, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs nav ievēlēts. Jelgavas novada pašvaldības darba nepārtrauktību līdz jauna mēra ievēlēšanai turpinās nodrošināt domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (Latvijas Zemnieku savienība).

Latvijas Televīzijas aptaujātie domnieki atzina, ka pagaidām nav saprotams, kad varētu vēlreiz balsot par domes priekšsēdētāju. Tikmēr bijušais mērs Madars Lasmanis ("Latvijas attīstībai") sagaida aktīvāku atbildīgās ministrijas (VARAM) iesaisti, jo novada dome bez priekšsēdētāja ir jau vairāk nekā 3 mēnešus. 

Jelgavas novada dome.

Jelgavas novada dome.

Foto: Zanda Ozola-Balode / Latvijas Televīzija

Foto: Zanda Ozola-Balode / Latvijas Televīzija

Emīls Dobrājs (pirmais no labās), bijušais mērs Madars Lasmanis

Emīls Dobrājs (pirmais no labās), bijušais mērs Madars Lasmanis

Foto: Zanda Ozola-Balode / Latvijas Televīzija

Jelgavas novada dome, ārkārtas sēde.

Jelgavas novada dome, ārkārtas sēde.

Foto: Zanda Ozola-Balode / Latvijas Televīzija

Dobrāju izvirzīja bijušais mērs Madars Lasmanis, bet Ozoliņu – Jānis Kažotnieks (LZP).

Dobrājs izvairīgi atbildēja uz deputātes Irinas Dolgovas ("Saskaņa") vairākkārt uzdoto jautājumu, vai ir gatavs rosināt izpilddirektores Līgas Lonertes atlaišanu. "Nav korekti runāt par personu, tai neesot klāt. Tas nav šīs dienas jautājums. Man nav pilnvarojuma vienpersoniski šādu jautājumu virzīt," norādīja Dobrājs. 

Līdzšinējais mērs Madars Lasmanis, atkāpjoties no amata aprīļa sākumā, sacīja, ka jaunās koalīcijas tapšanas pamatā ir vienošanās par pašvaldības centrālās pārvaldes un administrācijas reorganizāciju, ko līdz šim sabotējusi pašreizējā izpilddirektore Līga Lonerte (Latvijas Zemnieku savienība), kapitālsabiedrību darbības likumības nodrošināšanu, kā arī Lonertes atbilstības ieņemamajam amatam izvērtēšanu. Viņš gan toreiz neatklāja, starp kuriem politiskajiem spēkiem ir šī vienošanās, bet neizslēdza iespēju, ka jaunajā koalīcijā būs pārstāvētā arī viņa partija "Latvijas attīstībai".

Jelgavas novada domē ir 19 deputāti no septiņiem politiskajiem spēkiem. Līdz šim koalīcijas kodolu veidoja "Latvijas attīstībai" un Latvijas Zemnieku savienība (LZS), taču LZS ir sašķēlusies, tādēļ šobrīd nav skaidras robežas starp koalīciju un opozīciju.

KONTEKSTS:

Jelgavas novada dome bez mēra strādāja trīs mēnešus, kad aprīļa sākumā pēc divdomīga video no šī amata atkāpās Madars Lasmanis ("Latvijas attīstībai"). Demisijas rakstu Lasmanis iesniedza stundu pirms sēdes, kurā opozīcija viņu gribēja gāzt no mēra amata.

Visu šo laiku domes deputāti nevarēja vienoties par mēra amata kandidātu, kā reālākā kandidāte iepriekš tika minēta priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (Latvijas Zemnieku savienība). 

Domes ārkārtas sēde 10. jūlijā tika sasaukta pēc 7 deputātu iesnieguma. Iesnieguma autori bija trīs deputāti no Latvijas Zaļās partija (Andris Ozoliņš, Jānis Kažotnieks, Ģirts Neija), divi deputāti no Latvijas Zemnieku savienības (Pēteris Veļeckis un Jānis Počs), deputāte Irina Dolgova ("Saskaņa" un Artūrs Semjonovs ("Jaunā Vienotība"). Deputāti savu iesniegumu pamatoja ar ilgstošo pašvaldības darbu bez domes priekšsēdētāja, kas var rezultēties ar domes atlaišanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Read Entire Article