Jelgavas novada dome vēršas tiesībsargājošās iestādēs pret atlaisto kapitālsabiedrības valdes locekli Stašānu

2 months ago 143
ARTICLE AD BOX

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka 7. jūnijā, dienu pēc pašvaldības kapitālsabiedrības "Jelgavas novada komunālais uzņēmums" valdes maiņas, atklājusies virkne šķietami apzināti veiktu darbību līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Stašāna rīcībā, kas pirmsšķietami ir pēc Krimināllikuma sodāmi amatpersonas pārkāpumi un neatbilst citiem iekšējiem un ārējiem normatīvajiem aktiem.

Pašvaldība rosinājusi stingrāku uzņēmuma pārraudzību pēc komunālo uzņēmumu "Ozolnieku KSDU" un "Jelgavas novada KU" (JNKU) apvienošanas 24. maijā.

"Jauno valdes locekļu uzsāktais darbs atklājis un izgaismojis, ka līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis pēdējo divu mēnešu laikā, visticamāk, apzināti veicinājis uzņēmuma maksātnespēju, radījis problēmas nodrošināt komunālās saimniecības darbības nepārtrauktību un atlaidis darbiniekus, izmaksājot tiem kompensācijas vairāku mēnešalgu apmērā," norādīja pašvaldībā. 

"Šis fakts nācis klajā līdz ar jaunās valdes pirmajām darba dienām un šķietami bijusi iepriekšējā valdes locekļa apzināta pretdarbība apzinoties, ka gaidāma valdes maiņa."

No 3. jūnija uzņēmuma valdē darbojas valdes priekšsēdētāja Antra Alksne un valdes locekle Irina Malahovska. 

Saņemtā informācija liecina, ka uzņēmuma nozaru vadītāji pārtraukuši darba tiesiskās attiecības ar izmaksātiem atbrīvošanas pabalstiem gan viena, gan trīs mēnešu algu apmērā.

"Pēc informācijas izsekojamības darba attiecību pārtraukšana, visticamāk, īstenota ar nodomu, jo darba līgumu grozījumi veikti šī gada aprīļa beigās bez reģistrācijas sistēmā,

tāpat nav reģistrēti darbinieku amatu apraksti, bet tikušas izmaksātas piemaksas, kas pārsniedz likumā pieļauto piemaksu apjomu un atsevišķos gadījumos sasniedz amatalgas lielumu. Secināms, ka valdes loceklis Dins Stašāns nav uzņēmuma vadību veicis atbildīgi un godprātīgi. Šobrīd četri biroja darbinieki ir pārtraukuši darba tiesiskās attiecības, savukārt četri no iepriekšējās nedēļas sākuma atrodas darba nespējā," norādīja pašvaldībā. 

Pašvaldība vērsa uzmanību, ka uzņēmumam ir problēmas nodrošināt saimniecisko darbību un tam nodarīti būtiski mantiski zaudējumi.

"Saistībā ar uzņēmuma finansiālo stāvokli jaunās valdes ziņojums atklāj, ka SIA "JNKU" parāds piegādātājiem ir vairāk kā 787 000 eiro, overdrafta līgums apkures nodrošināšanas atmaksai – 800 000 eiro, paredzamie nodokļu maksājumi vairāk kā 200 000 eiro, bet potenciāli iespējamie ieņēmumi jūnijā vien 600 000 eiro" skaidroja izpilddirektora vietnieks Ingus Zālītis.

Pamatojoties uz Jelgavas novada pašvaldības kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības noteikumiem, tika veikts SIA "Jelgavas novada KU" darbības izvērtējums, saņemts ziņojums un lūgts Stašānam sniegt paskaidrojumu, taču tāds nav ticis saņemts, norādīja pašvaldībā. 

Izpilddirektore Līga Lonerte apliecināja, ka līdz šim komunālā uzņēmuma regulāri kavētā rīkojumu izpilde un atskaišu iesniegšana, ignorētā norunu izpilde rosinājusi veikt stingrāku pārraudzību un kontroli, līdz ar to pašvaldība līdz ar abu uzņēmumu apvienošanu un reorganizācijas noslēgumu lēma par valdes paplašinājumu ar kompetentiem jomu profesionāļiem, kas izgaismoja līdzšinējā valdes locekļa neizdarības. Līdz ar to kapitāldaļu turētāja pārstāvis 5. jūnijā pieņēma lēmumu pārtraukt pilnvarojuma līgumu ar valdes locekli Stašānu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Read Entire Article